Sărbătoarea Sfinților noștri Brâncoveni

16 august, ziua Sfințior Martiri Brâncoveni, este scrisă cu roșu în calendarul comunității bisericii noastre. Lăcașul este ctitorit de Sfântul Voievod în 1697-1698, la rugămințile făgărășenilor ortodocși, care de 40 ani băteau drumul satelor din jur pentru a beneficia de darul Dumnezeieștii Liturghii. Avuseseră o biserică de lemn care a ars, iar autoritățile nu le dădeau voie să ridice o biserică nouă. Cu tactul său diplomatic și cu intervenții, Sfântul Constantin Brâncoveanu a reușit să obțină autorizația de la principele Transilvaniei și să le ridice ortodocșilor din Făgăraș biserica mult dorită.

Priveghere în duh brâncovenesc

La 323 de ani de la zidirea ei, comunitatea bisericii se străduiește să păstreze vie memoria ctitorilor și să ducă mai departe moștenirea patrimoniului brâncovenesc. Anul acesta, sărbătoarea Sfinților Brâncoveni a început în seara de ajun cu slujba privegherii. Bucuria rugăciunii a fost întregită de bucuria prezenței în mijlocul nostru a părintelui stareț Matei Bilauca și a obștii Mănăstirii Șinca Nouă. Prezența monahală și cântarea psaltică bizantină de la strană au făcut simțit duhul vremurilor vechi brâncovenești și prezența tainică a Sfântului ctitor, cunoscut ca iubitor al privegherilor și promotor al muzicii psaltice.

Liturghie și Burse brâncovenești

Dimineață, în ziua praznicului, rugăciunea a continuat cu Acatistul Martiriului Sfinților Brâncoveni și Dumnezeiasca Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de psaltul Radu Pustiu, alături de grupul vocal Brâncovenii, al bisericii gazdă. O retrăire a momentelor din 1714 a fost făcută prin interpretarea Baladei Sfinților Brâncoveni.

Cuvântul de învățătură despre Sfinții Brâncoveni a fost ținut de părintele Adrian Grosu din Teliu, care și-a exprimat în fața comunității bucuria de a se afla la acest praznic în „biserica de care dumneavoastră vă bucurați zilnic și pe care noi o căutăm în cărțile de istorie.”

La final au fost acordate și Bursele brâncovenești, în prima tranșă din noul an școlar. Proiectul este inspirat tot de ctitorii bisericii, cunoscuți promotori ai educației și culturii. Cele 16 burse, în valoare totală de 29.400 lei, sunt susținute prin efortul comunității și a altor persoane care doresc să îi susțină pe tinerii merituoși ai Țării Făgărașului.

Scenetă compusă și jucată de copiii și tinerii bisericii

Seara, după slujba Acatistului Sfinților Brâncoveni, umbra bisericii brâncovenești din Făgăraș s-a transformat într-o mare scenă. Cu emoție și implicare, micii actori au emoționat până la lacrimi publicul venit să îi vadă. Sceneta „Din palat în calendar. Sfinții Brâncoveni” a fost compusă special pentru acest eveniment și dedicată ctitoriei făgărășene a Brâncovenilor. Interpretarea a fost făcută de copiii de la Clubul copiilor brâncoveni, cu sprijinul voluntarilor de la Clubul tinerilor al Asociației Doamna Maria Brâncoveanu, care au asigurat și punerea în scenă.

Emoții și lacrimi

Publicul a fost vădit emoționat:

  • „Știu bine istoria lor și tot ce s-a întâmplat, dar mi-a prins bine rememorarea unor aspecte; iar interpretarea copiilor mi-a adus efectiv lacrimi în ochi.”
  • „Au fost ca niște artiști adevărați, iar producția întregii scenete ne-a adus multă emoție!”;
  • „Extraordinar moment, lăudabilă inițiativă! Cred că undeva, în cer, cineva a fost azi foarte mulțumit de urmași! M-a emoționat tăria unui părinte de a nu ceda credința chiar și în fața morții copiilor… Câtă conștientizare a momentului, in mâinile si mințile unor copilași… Cred ca de Sus cineva a binecuvântat aceasta seară si a trimis un har special. A fost o încărcătură care pe mine m-a cutremurat. Un exemplu puternic pentru ce se întâmplă astăzi in jurul nostru. Nu pot mulțumi îndeajuns pentru acest moment. Mi-a încărcat bateriile Curajului…”
  • „A fost o seară de neuitat, cu oameni și copii minunați, animați de-același Duh si luminați de un apus de soare promițător de noi răsărituri…”

(Natalia Corlean)

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un comentariu